Csíkszereda

Timon Oppiduum Mercuriumnak nevezi a várost. Nevének előtagja egykori Csík vármegyei hovatartozására utal. Ez általános vélemény szerint ősi magyar személynévből ered, melynek előzménye a türkmén csík (= határ), vagy a kazak csík (= határ) főnév.
Névutótagja Benkő szerint onnan származik, hogy az első Csíkszeredába települők a szerdai napon kezdték el kunyhóikat építeni, viszont ennél valószínűbb, hogy a szerdai napon rendezett hetivásárokra utal. Más források szerint az utótag a szláv eredetű szreda, sztreda szóból származik, amelynek jelentése: közép. Más említések ugyancsak szláv eredetről írnak, a szrodek szóról, amely a vásáros életére vonatkozik, a vásáros helyet jelöli. Mai nevén 1558-ban említik először. Nevezik még egyszerűen Szeredának is.
Román neve a magyar név tükörfordítása. Német neve: Szeklerburg, amelynek jelentése: székelyváros.

02

Csíkszereda új, római katolikus temploma Milleniumi templom néven vált ismertté. A 18. századi barokk műemléktemplom szomszédságában épült fel 2003-ra az új, Makovecz Imre által tervezett új templom, amelyek harmonikus egységet alkotva egészítik ki egymást.

© 2012 All Rights Reserved | www.erdelyitemplomok.ro